Aantal
8
pers.
Recept

Apfelstrudel met vanillesaus

Wat is dit toch een heerlijk dessert, en ook nog eens super leuk om te maken. De kunst is om een zo groot en dun mogelijke lap deeg op je tafelkleed te krijgen, om vervolgens met het kleed je deeg met vulling en al op te rollen.

Ingrediënten

Deeg 400 g bloem

20 ml zonnebloemolie

2 g zout

200 ml water

Broodkruim
150g witte boterhammen

100 g boter

10 g suiker

10 g vanillesuiker

Appelvulling 200 ml rum

100 g rozijnen

1200 g zure appels

100 g suiker

1 tl kaneelpoeder

1 citroen

150 g boter

Extra nodig plastic folie

tafelkleed of laken

1.

Deeg

  • Kneed de ingrediënten (bloem, olie, zout en water) voor het deeg tot een soepele bal.
  • Bestrijk de bal met olie en dek af met plasticfolie. Laat het deeg circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Broodkruim

  • Snijd de korstjes van de boterhammen en snijd de boterhammen in blokjes. Smelt boter in een pan tot het uitgebruist is.
  • Voeg suiker, vanillesuiker en broodblokjes toe en bak het brood tot het goudbruin is. Laat het brood uitlekken op keukenpapier.

Appelvulling

  • Verwarm de rum in een pannetje en wel hierin de rozijnen circa 10 minuten en giet ze af. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in partjes.
  • Pers de citroen uit.
  • Meng de appelstukjes, suiker, gewelde rozijnen, kaneelpoeder en sap van de citroen naar smaak.
  • Smelt de roomboter.

Strudel maken

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bekleed een tafel met een schoon laken van 1x2 m. Bestrooi het laken met bloem en rol het deeg hier op zo dun mogelijk uit.
  • Beweeg voorzichtig met de rug van beide handen, vanuit het midden naar de rand, onder het deeg. Trek het deeg op deze manier over de tafel zodat het deeg flinterdun is en aan alle kanten over de rand van het laken hangt.
  • Leg het geroosterde brood met daarop de appelvulling in een baan aan één kant van het deeg en bestrijk de rest met boter.
  • Rol de strudel op met behulp van het tafelkleed en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de strudel met gesmolten boter en bak de strudel in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
2.

Vanillesaus

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng de room met de melk, het vanillemerg en 1 el suiker aan de kook.
  • Roer de resterende suiker glad met de eidooiers.
  • Giet de kokende room over de eidooiers en meng goed door.
  • Giet de saus terug in de pan en gaar de saus, al roerende zonder te koken, met een spatel tot vla dikte. Giet over in een kom, dek af met plastic en zet weg tot doorgifte.

Afmaken en serveren

  • Snij de strudel in plakken en verdeel over de borden.
  • Bestrooi de strudel met poedersuiker en serveer de strudel warm met de vanillesaus ernaast.