Aantal
10
pers.
Recept

Citroentaart met wortelsorbet

Ik ken eigenlijk geen enkel recept zoals deze. Het is grappig hoe de vulling door de maizena opstijft als het eenmaal aan de kook is. Het is verbazingwekkend lekker, de wortelsorbet maakt het een extra fris dessert.

Ingrediënten

Vulling

  • 300ml water
  • 200 gr fijne suiker
  • 50 gr maiszetmeel
  • 3 citroenen, de schil van alle drie geraspt en sap van 2 citroenen
  • 1 ei

Deeg

  • 150 fijne suiker
  • 400 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel limoncello
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 tl bakpoeder

wortelsorbet

  • 2 wortels, geschrapt en geraspt
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 270 ml water
  • 1citroen, rasp en 3 el sap
  • 3 eetlepels limoncello
  • 85 gr fijne suiker
1.

Taart

  • Doe het water, suiker, maismeel en citroenrasp in een pan.
  • Breng aan de kook en kook 1minuut.Haal de pan van het vuur.
  • Laat helemaal afkoelen en roer dan het ei en de citroensap erdoor. Zet weg tot gebruik.
  • Meng suiker er meel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe de overige ingrediënten in het kuiltje en werk met de vingertoppen tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel in huishoudfolie en zet 15 minuten in de koelkast.
  • Rol twee derde van het deeg tussen twee met meel bestoven vellen bakpapier uit tot een cirkel met een doorsnee van 33 cm.
  • Haal de bovenste laag papier eraf en doe het deeg voorzichtig over in een ingevette springvorm van 28 cm.
  • Druk het deeg voorzichtig aan op de bodem en de zijkant.
  • Schenk de citroenvulling erin en strijk glad met een spatel.
  • Rol de rest van het deeg op dezelfde manier uit tot een cirkel die net groot genoeg is om de vulling te bedekken.
  • Leg deze op de vulling en druk de naden van het deeg dicht.
  • Snijd het overtollige deeg af met een klein mes of deegsnijder.
  • Bak 25 minuten op 180 graden Celsius. Koel af tot kamertemperatuur en zet in de koelkast.
2.

wortelsorbet

  • Pureer alle ingrediënten in een blender.
  • Schenk in een ijsmachine en draai tot ijs.
  • Bewaar het ijs luchtdicht afgesloten maximaal 1 week in de vriezer.
3.

Afmaken en serveren

  • Haal de taart voorzichtig uit de vorm, snijd in smalle punten, bestuif met poedersuiker en serveer met een bolletje wortelsorbet.