Aantal
6
pers.
Recept

Traditionele appel Charlotte met custard

Wanneer je oud brood over hebt is dit een heerlijk nagerecht om te maken. Trouwens ookal heb je geen oud brood, je moet het zeker een keer maken. Super simpel, maar ooh zo lekker!

Ingrediënten

vorm;
50g licht gezouten boter, verzacht
50g basterdsuiker
1 brood medium gesneden wit brood, korstjes verwijderd

vulling;
300g basterdsuiker 100g licht gezouten boter 2kg Cox appels, geschild, gekerfd en in 8 gelijke wiggen gesneden Extra nodig; charlotte of pudding vorm. Ronde uitsteker 4 cm

custard;
500ml volle melk
1 vanillestokje, zaden geschraapt
5 scharreleigeel
30g basterdsuiker

1.

charlotte

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Beboter royaal de binnenkant van de charlotte-vorm en bestuif vervolgens met de suiker.
  • Steek met de uitsteker rondjes uit het brood en bekleed de vorm hiermee in een overlappend patroon, druk het brood goed aan om de buitenkant van de charlotte goed af te dichten.
  • Verwarm de suiker voor de vulling in een grote hapjespan op een medium vuur tot de suiker is gekarameliseerd en een mooie donkere kleur heeft. Doe de boter in de pan en laat een paar seconden bubbelen.
  • Voeg nu ook de appels toe en bak ongeveer 5 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren, zodat de appels mooi gelijkmatig bakken.
  • Giet de appels in de beklede vorm en dek af met broodrondjes. Dek de vorm af met folie en leg er een bakplaat op.
  • Bak gedurende 30 minuten, haal dan uit de oven en laat 10 minuten rusten. Stort de vorm op een serveerschaal.
2.

custard

  • Breng in een pan de melk, vanillestokje en zaden zachtjes aan de kook.
  • Roer met een garde ondertussen de eidooiers en suiker in een grote, hittebestendige kom.
  • Giet de melk door een zeef op het eigeelmengsel en klop ondertussen met de garde om alles goed te mengen.
  • Doe het mengsel terug in de pan op een laag vuur en kook zachtjes gedurende 2-3 minuten, constant roerend, tot de vla dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Giet de custard in een serveer kan. Dek de bovenkant af met een beetje plastic om velvorming te voorkomen.
3.

Als de Charlotte volledig wordt afgekoeld en vervolgens een paar uur wordt gekoeld, zal de pectine in de appels opstijven en is het veel gemakkelijker om te snijden. De Charlotte kan dan gekoeld geserveerd worden met hete vla. Als alternatief kan het warm worden geserveerd, maar het kan een beetje instorten bij het serveren.