Aantal
4
pers.
Recept

Verse makreel op een hartig taartje met rode paprika-jam

Dit recept hebben we in 2019 met de kerstworkshop gemaakt. Als ik me niet vergis is het orgineel van Sergio Herman. Ik vond het eerst een beetje een gekke combinatie makreel met paprikajam taartjes, maar god wat was dat lekker......

Ingrediënten

Hartige taartjes

  • 6 rode paprika’s
  • 2 rode uien, in ringen gesneden
  • 4 teentjes knoflook,fijngehakt
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • Olijfolie
  • 100 gr kristalsuiker
  • 200 gr bladerdeeg
  • Grofzeezout
  • Zwarte peper

Mayonaise van gerookt paprikapoeder

  • 2 eidooiers
  • Fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
  • 200 ml zonnebloem
  • 1 tl gerookt-paprikapoeder

Voor erbij

  • 16 ingelegde uitjes
  • 100 gr gemengde sla
1.

• Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en rooster de rode paprika’s 30 minuten. • Doe ze in een kom, dek ze af met plasticfolie en laat ze afkoelen. • Breng ondertussen de rode uien, knoflook, de twee soorten azijn en tijm in een pan zachtjes aan de kook. • Laat het op matig vuur pruttelen tot de vloeistof bijna helemaal is ingekookt; de uien mogen niet verbranden. • Zet de oven op 180 graden Celsius. • Ontvel de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder het zaad en snijd ze in dunne reepjes. • Verhit een grote koekenpan met anti aanbaklaag op matig vuur. Voeg als de pan heet is een scheut olijfolie en de paprika en suiker toe. • Verhit 2 minuten, doe het rode uienmengsel erbij en verhit tot het vocht bijna helemaal is ingekookt. • Proef of je nog zout en peper wilt toevoegen en zet hem in de koelkast.

2.

• Klop voor de mayonaise de eidooiers en de schil en sap van de citroen 1 minuut in een kom. • Voeg de olie al kloppend langzaam toe, eerst druppel voor druppel, daarna in een gestage stroom, tot het mengsel geëmulgeerd en dik is. Voeg een beetje zout toe en zet de mayonaise in de koelkast.

3.

• Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van circa 3 mm en prik er met een vork gaatjes in. • Snijd er 4 rondjes van 5 cm uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de paprikajam gelijkmatig op de rondjes. Bak ze 10 minuten, draai ze voorzichtig om en bak ze nog 5 minuten. Laat ze op een taartrooster afkoelen. • Doe om de makreel te bakken een scheutje olijfolie in een koekenpan met anti aanbaklaag en leg de vis met het vel naar beneden in de pan. Bak de vis 3 minuten op matig vuur tot het vel knapperig is, draai hem om en neem de pan van het vuur; de vis gaart verder in de restwarmte.

4.

Afmaken en serveren: • Warm de ingelegde uitjes bij de makreel in de pan op. Schep wat paprikajam op elk bord en leg er een paprikataartje op. • Leg er wat slablaadjes en uitjes omheen en schep er wat mayonaise van gerookt paprikapoeder bij. • Leg de makreelfilets op de taartjes en sprenkel er wat kooksappen over.